W książce MINDF*CK, którą właśnie czytam (wersja polska), pojawia się “socjologia komputacyjna” i - kawałek dalej - “komputacyjna psychologia społeczna”
b.
W książce MINDF*CK, którą właśnie czytam (wersja polska), pojawia się “socjologia komputacyjna” i - kawałek dalej - “komputacyjna psychologia społeczna”
b.
Jak spotkałem się pierwszy raz (dawno temu...) z "fizyką
komputerową", to mi się zdecydowanie nie podobała (potem się
przyzwyczaiłem...).
Socjologia komputerowa nie podobała(by) mi się jeszcze bardziej.
A chodzi po prostu o inne słowo dla przymiotnika "obliczeniowy",
który ma utarte od dawna tak wąskie znaczenie, że zupełnie nie
pasuje do dziedzin na tyle odległych od zastosowań technik
obliczeniowych, że zastosowanie komputerów w nich generuje nowe
poddziedziny.
I w tak ograniczonym znaczeniu jestem skłonny przymiotnik
"komputacyjny" (ale tylko przymiotnik!) zaakceptować:
Powiedzmy "komputacyjny" = "oparty o stosowanie techniki
obliczeniowej"
W.Rakoczy
Śliski temat, bo wątpię w osiągnięcie konsensusu.
Już kiedyś dyskutowaliśmy o tym terminie, krótko więc,
Pozdrawiam, Maciej
PS. Pochylam się nad książką nt CT, powinna być na wiosnę.
Wing CT 2006.pdf (64.7 KB)
03_r_CT_Sysło_2018.pdf (534 KB)
Temat śliski, ale moze nie polecę za daleko bo obieram waską ścieżkę .
“Komputacyjny” nie musi odnosić się do komputerów np. w biologii komputacyjnej dotyczyć moze biologicznych sieci neuronowych. To jest technologia działania/myślenia (popieram Profesora M.S.)
Zygmunt Ryznar
Wacku,
W różnych kontekstach, myślenie komputacyjne (CT) jest porównywane z metodą/procesem rozwiązywania problemów. Te listy, które wymieniasz odnoszą się do sposobów rozwiązywania problemów, pewnych technik, grup zagadnień. Z myśleniem jest nieco inaczej. Jeśli ktoś rozwiązuje problem rekurencyjnie, posługuje się, można powiedzieć, myśleniem rekurencyjnym, ale to z kolei wynika z jego umysłowego modelu rekurencji, który właśnie chcemy wykształcić - nieco o tym w załączonym tekście. Oczywiście, w każdej czynności towarzyszy człowiekowi myślenie, lepsze lub gorsze, z lepszym lub gorszym efektem. W obszarze rozwiązywania problemów, CT to mental tools, które ujawniają się - to też jest sztuka - w konkretnych sytuacjach, na bazie wykształconych modeli rozumowania.
Nie będę zanudzał. W załączonym tekście krótko odwołuję się do poprawnego i niepoprawnego modelu rekurencji, by zilustrować wagę modeli jako bazy dla myślenia podczas rozwiązywania różnych problemów. Tą bazą może posługiwać się rozwiązujący, by poprawnie użyć wybrane mental tool. A jeśli chodzi o podejście algorytmiczne, to na str. 4 widać, gdzie w procesie rozwiązywania problemów “ląduje” myślenie algorytmiczne.
Polecam też trzy przykłady z rozdz. 4 od str. 11. Pierwszy, w którym nie mam mowy o komputerze i obliczeniach. Drugi - kolejne stopnie programowania na bazie spiralnie (za J. Brunerem) rozwijanych konstrukcji programistycznych zahaczających o rekurencję i nieskończoność, i wreszcie trzeci - nie mający nic wspólnego z informatyka i algorytmiką (komputer tylko przetwarza informacje), w tym przypadku “komentujący” Umberta Eco. Pierwszy przykład, to klasy 1-3, drugi - 4- 6, a trzeci - LO.
Więcej szczegółów w książce.
Pozdrawiam, Maciej
To temat nie tylko sliski ale i zapalny.
Od czasu jak zacząłem obserwować postępy w inżynierii biomedycznej (biomedical engineering)
i dostrzegłem jak niewiele w stosunku do procesow naturalnych (mentalnych i intuicyjnych) moze zdziałać myślenie algorytmiczne
zaczęło dojrzewac pytanie czy nie jest ono - będac slepa uliczką - hamulcem rozwoju nowych metod i np.o pracy mózgu wiemy tak niewiele
Tzw. sztuczna inteligencja (AI) znajduje sie na etapie przedszkolnym w stosunku do komputacyjnego biologicznego nechanizmu- które znajduje się na poziomie “uniwersyteckim”- i kieruje dzialaniami naszego mozgu na bilionach interakcji neuronowych.
(a ANN potrafi zasymulować zaledwie parę sieci biologicznych i dziala prawie na zasadach czarnej skrzynki czyli ukierunkowanego zgadywania wynikow (a nie istoty czyli procesow ) poprzez uczenie sieci.
Zygmunt R.
P.S. Więcej nie piszę, bo klawiatura laptopa zaczyna mi wariować siejąc kursor po ekranie nie tam gdzie trzeba (moze zgłupiała z emocji albo zabrania mi pisania herezji).
Jakieś zawirowania z dostępem do listy, więc przekazuję
przez Berdyczów
@dy