od razu dodam, że źródłosłowem polskiego słowa informatyka jest francuskie „informatique” a nie niemieckie „Informatik”
- to wynik wyjazdów szkoleniowych Polaków do Francji ok. 1965,
kol. Andrzej Targowski pisze to w swoich publikacjach
oczywiście PLwiki jak zwykle wie swoje/lepiej
@dy
Z tym źródłosłowem jest więcej problemów (trochę pisze o tym tutaj: https://iszkowski.eu/etymologia )
We Francji i Niemczech były te same ograniczenia prawne, ale oni szybciej przestali się tym przejmować.
Stwierdzam, że PLwiki niczego nie wie lepiej (jestem tam redaktorem i wiem to od kuchni) i właśnie dlatego pytam o definicję Informatyka.
Pozdrawiam, W.
Ad vocem …
Ponownie załączam nieukończony jeszcze tekst na temat terminologii w ujęciu historycznym i edukacyjnym.
Będę wdzięczny za ewentualne uwagi.
Maciej
(attachments)
Historia_A_Terminy_MMSyslo_mod.docx (105 KB)
“Najkrócej, można przyjąć, że informatyka jest nauką o przetwarzaniu informacji przy użyciu środków technicznych”. (M.Syslo) Ja sformuowałbym to tak:" Informatyka jest usługą przetwarzania informacji przy użyciu środków technicznych."
A teraz z innej “bajki”:
Najbardziej zaawansowane tworzenie-przetwarzanie informacji wykonuje największy biologiczny “komputer” czyli nasz mózg (100 mlrd neuronów, tryliony powiązań a wszystko w trybie wielowątkowym), do którego poziomu nie dorosly największe współczesne superkomputery.
Moim zdaniem informatyka zaczyna się rozmywać - albo krystalizować- jako “embedded” w innych dziedzinach nauki
a sama już nią przestała być po osiągnięciu stanu pewnego nasycenia. Raczej wchodzi w sferę usług i jak inne dziedziny można ją obdarzać atrybutem wiedzy (a nie nauki) i techniki.
Duża kognitywna działalność badawcza rozwija się np. w sferze biomedical-neuroengineering gdzie próbuje się rozwikłać chociażby strukturę zespołu biologicznych sieci neuronowych mózgu na razie prawie bezskutecznie poprzez ANN (Artificial Neural Networks). Tutaj matematycy próbują “rządzić” a informatycy wspomagać ale bez dogłębnej wiedzy medycznej oraz bez zaawansowanego BCI (Brain Computer Interface) nie mają szans.
Troszkę ostatnio próbowałem się tym zajmować, jak ktoś zna lepiej problematykę " to niechaj zabierze głos …aby moja wypowiedź nie była ino głosem wołającego na puszczy".
Pozdrawiam serdecznie
Zygmunt Ryznar
też trochę redaktorowałem w Wiki, ale moje pomysły były na poziomie menedżera hasłowego, czego ta struktura nie przewiduje;
jak mnie kilku „szefów” postawiło do pionu, to się szybko odseparowałem
@dy
A ja twierdzę, co najmniej od 14:12, 27 lip 2018, że
„Informatyka sama w sobie (podobnie jak budownictwo) nie jest nauką, lecz synkretyczną dziedziną techniki czerpiącą z wielu nauk szczegółowych.”
@dy
Kolejne Ad vocem, cytuję fragmenty z jakiejś mojej recenzji na temat “statusu informatyki”, wyróżniłem ważniejsze stwierdzenia:
Gdy na przełomie lat 1950/1960 Alan Perlis, kreował computer science jako samodzielną dyscyplinę akademicką, natychmiast opracował curriculum dla licencjackich (undergraduate) studiów informatycznych. Od tamtych czasów do dzisiaj kolejne curricula, ostatnie Computing Curricula 2020 z 29.04.2020 – już nie computer science, ale computing – wyznaczają dyscypliny i obszary zainteresowań szeroko rozumianej informatyki. […] stan i struktura studiów informatycznych jednocześnie wyznacza ich ramy organizacyjne w uczelniach, jak również ma wpływ na formowanie się badań i zespołów badawczych w uczelniach i poza nimi w obszarze czystej informatyki i jej zastosowań.
Dyskusja na temat statusu informatyki toczy się w bardzo wielu krajach, chyba „najgłośniej” w Stanach Zjednoczonych. Jednym z wątków jest, dlaczego informatyka nie znalazła się i nadal nie znajduje się wśród dziedzin określanych akronimem STEM. Inny wątek dotyczy znaczenia science w computer science, ale akurat ta dyskusja ma raczej lokalny charakter i wynika z podwójnego znaczenia science – przyroda i nauka. Ciekawym pytaniem jest: jeśli computer SCIENCE, to z jakimi zjawiskami i obiektami przyrody jest związana ta science.
Pozdrawiam, Maciej
a może błędem jest upieranie się, że słowo “informatyka” ma tylko jedno znaczenie ?
może wzorem słowników należy napisać :
informatyka :
- …
2…
- …
i tyle znaczeń ile potrzeba ?
Tak, to nie jest łatwe środowisko.
Już różne rzeczy tam widziałem.
Ale jak pracownicy naukowi kopiują z wiki treści haseł to ……
WBI
Gdy pracownicy naukowi kopiują hasła z Wiki, to
-
jeśli podają źródło to OK
-
jeśli nie podają źródła, to jest to
a. nieuczciwe i
b. mylące
Mogą jeszcze traktować Wiki jako źródło inspiracji i drążyć źródła pierwotne, ale wtedy muszą pójść do biblioteki. Co jest uczciwe, ale podwyższa im „koszty uzysku”.
@dy
Przekazuję mejl p. Andrzeja Targowskiego, który do tej pory nie mógł przejść na tę listę z powodu ograniczeń na załączniki.
@dy
ps: podnieśliśmy limit na załączniki do 5MB.
(attachments)
DEFINICJA INFROMATYKI F i N 2020.pdf (2.01 MB)
Dziękując za poparcie,
przekazuję na ST-PTI „bez wiedzy i zgody”
@dy
ten głos nie dotarł na te listę
@dy
Informatyka może być "meta" nauką, meta nad techniką.
Dziedziną techniki może być tylko (i jest) IT, nie samo I 
Wydaje się, że do meta nauk zaliczało się do tej pory filozofię i matematykę …
Informatyka ma charakter uniwersalny, jako narzędzie-usługa w każdej nauce. Jako odrębna dziedzina też istnieje ale ostatnio chyba “przyhamowała naukowo” oddając głos takim naukom jak np. neuro-bio-engineering w zakresie AI. Coraz mniej w niej wynalazczości i naukowości - pewna epoka się kończy …
Ale definicja informatyki to nie jest problem typu 2+2=4 …
Zygmunt Ryznar
Na zachodzie informatyka zaczyna być nie obiektem a atrybutem np, computing biology"
np. zawód “computing biologist” w badaniu sieci neuronowych …
Zygmunt Ryznar
Co to jest nauka? Czy wiemy o czym mówimy?
"Science, any system of knowledge that is concerned with the physical
world and its
phenomena and that entails unbiased observations and systematic
experimentation.
In general, a science involves a pursuit of knowledge covering general
truths or the
operations of fundamental laws" (Britannica 2020)
Czy ta definicja jest wystarczająca?
Nie, bo jest to definicja "nauki przyrodniczej". Cudzysłów, bo nie jest to
w pełni adekwatne określenie.
Do tak skonstruowanej definicji 'nauka' nie pasują 'nauki humanistyczne'
(język nie należy do physical world, więc wszystkie filologie na przykład;
oraz oczywiście filozofia).
Wydaje się, że do meta nauk zaliczało się do tej pory filozofię i
matematykę .....
Alem napisał 'meta' w cudzysłowie. Nie jako metanauka, tylko jako
przedrostek grecki meta, w osłabionym acz analogicznym znaczeniu do tego
które jest w 'metanauka'...
Informatyka ma charakter uniwersalny, jako narzędzie-usługa w każdej
nauce.
Tak samo jak matematyka - np. rachunek różniczkowy dla fizyka jest
niezbędny (choć właściwie nie powinien go stosować, bo przecież ani
przestrzeń ani czas nie są ciągłe tylko skwantowane, czyli niespełnione są
założenia tegoż rachunku, i trzeba stosować rożnicowy - jako bonus uzyskamy
brak osobliwości w czarnej dziurze).
Jako odrębna dziedzina też istnieje ale ostatnio chyba "przyhamowała
naukowo"
oddając głos takim naukom jak np. neuro-bio-engineering w zakresie AI.
Coraz mniej w niej wynalazczości i naukowości - pewna epoka się kończy
....
Myślę że to kwestia "głośności" prowadzonych prac. Rozwija się infomatyka
kwantowa, nie tylko jako nowa inżynieria, ale i jako nowe całkowicie
teoretyczne rozważania, bez związku z tym czy w ogóle implementowalne czy
nie.
K&K,
Bardzo ciekawa jest ta dyskusja, ale:
- Bardzo proszę dążyć do konsensusu informatyków z uniwersytetów z inżynierami informatyki z politechnik i vice versa.
- Proszę też o tworzenie nawet różnych wersji definicji pojęcia informatyka z tendencją do ich unifikacji.
- A osobiście chciał bym się dowiedzieć (od kol. Karockiego) jak mamy rozumieć termin IT – co to jest i jak się rozwija po polsku i po angielsku oraz amerykańsku?
I zachęcam do boju o dobrą definicję.
Pzdr,
WBI
Proszę uwzględnić, że science ma dwa znaczenia: nauka i przyroda.
W języku polskim jest nauka, a przyroda to jedna z nauk.
W USA trwa nieprzerwana dyskusja na temat CS - czy to jest
rzeczywiście science?
Polecam dyskusję na forum ACM:
https://ubiquity.acm.org/symposia2011.cfm?volume=2011
https://ubiquity.acm.org/symposia2013.cfm?volume=2013
MaciejS